TFT Norge er et samarbeid mellom noen av de dyktigste terapeutene innen TANKEFELTTERAPI/ TANKEFELTTEKNIKKER/ EFT/ ENERGIPSYKOLOGI i landet. Vi ønsker å informere om hva TFT/Energipsykologi er, og hva det kan brukes til. Samtidig ønsker vi å tilby et nettsted hvor du enkelt kan finne dyktige terapeuter som bruker effektive verktøy.
Vi vil rekruttere enda flere terapeuter slik at flest mulig skal kunne finne en dyktig terapeut i rimelig nærhet til eget bosted, selv om vi også tilbyr både behandling og opplæring i teknikken via nettet. Alle terapeutene driver sin egen selvstendige praksis og de profilerer sin praksis under eget navn, og mange med egne internettsider. Der forteller de hvem de er, hvor de holder til, og hvilke teknikker/behandlingsformer de bruker. Noen er rene TFT terapeuter, mens andre i tillegg bruker en eller flere andre teknikker i sin praksis. Ta gjerne kontakt med den terapeuten du ønsker å få møte for en god prat. – Vi er her for deg!
✔ Allergi
✔ Angst
✔ Atferdsproblemer / ADHD
✔ Avhengighet
✔ Depresjon
✔ Fibromyalgi
✔ Flauhet
✔ Fobier
✔ Hodepine
✔ Hypokondri
✔ Lese- og skrivevansker
✔ ME
✔ Migrene
✔ Prestasjonsforbedringer
✔ PST / Traumer
✔ Røykeslutt
✔ Sjalusi
✔ Samlivsproblemer
✔ Irritasjon / Sinne / Forakt
✔ Sjalus
✔ Skamfølelse
✔ Skyldfølelse
✔ Slanking
✔ Smerter / Spenninger
✔ Sorg
✔ Søvnproblemer
✔ Spiseforstyrrelser
Hva er tankefeltteknikker? Tankefeltterapi kan være en meget effektiv behandlings- og selvhjelpsteknikk og som kombinerer vestlig kognitiv (tankestyrt) tilnærming med Østens kunnskap om kroppens energibaner (meridianer).
Når utvalgte punkter på kroppens meridiansystem stimuleres med lett fingerbanking i forbindelse med at en retter sine tanker og oppmerksomheten bevisst på en vanskelig situasjon, hendelse, følelser eller smerter, aktiveres ofte kroppens egen evne til å dempe eller fjerne årsaken til problemet. De ofte uønskede følelsene, spenningene og smertene vil da også kunne endres.
I akupunktur punkterer man punktene med nåler, i akupressur presser man mot de samme punktene med vedvarende trykk, mens man i TFT bruker lett fingerbanking. Den fysiske stimuleringen er altså en variant av akupressur.
TFT har ingen kjente uønskede virkninger og det er helt uten bruk av medikamenter. Hos terapeuten får du også opplæring i hvordan du kan bruke TFT på deg selv. Du får et verktøy til avspenning som du kan bruke ved behov på deg selv og dine nærmeste, i resten av livet.
OPPDAGELSEN AV TFT & DR ROGER CALLAHAN
Psykologen Roger Callahan fra California erfarte at tradisjonell kognitiv psykologi normalt ikke hadde raske eller tilfredsstillende resultater på pasientene. Ordet kurere fantes ikke en gang i vokabularet innen fagfeltet hans. Under hele sin karriere hadde han vært åpen for “å tenke utenfor boksen” og under utdannelsen ble han i følge ham selv, ofte sett på som en “pain in the ass” av sine medstudenter og lærere. Han slo seg aldri til ro med de oppleste og vedtatte “sannheter”, noe som på 60-tallet førte til at han ble en av foregangspsykologene på å ta i bruk hypnose i det terapeutiske arbeidet. På slutten av 1970-tallet ble han introdusert for anvendt kinesiologi, en diagnose og behandlingsform oppdaget og utviklet på 60-tallet av kiropraktikeren George Goodheart.
For første gang i sin karriere opplevde Callahan en metode som helt direkte viste en direkte, testbar sammenheng mellom tanke og den fysiske kroppens muskulatur. Han visste ikke om han kunne bruke det til noe i sin praksis, men fant det så interessant at han bestemte seg for å lære dette ordentlig og gjennomførte derfor et 600-timers kurs. Her fikk han også god kunnskap om kroppens meridiansystem som kineserne har benyttet seg av i flere tusen år.
På dette tidspunktet hadde Callahan en pasient som het Mary. Hun hadde hele livet hatt en invalidiserende vannfobi og etter 1,5 år med terapi en gang pr. uke, hadde han ikke klart å hjelpe henne med denne skrekken. Gjennom eksponeringsterapien erfarte hun riktignok at hun utholdt mer lidelse enn hun hadde trodd på forhånd, men bare tanken på vann satte henne helt ut med en fryktelig smerte i magen. Etter kurset i anvendt kinesiologi var det helt naturlig for Callahan å prøve det han hadde lært og Mary testet “helt etter boka” med en kraftig svekket muskulær respons. Ettersom Mary fikk så sterke smerter i magen ved tanke på vann og med sin kjennskap til meridianene, ba Callahan henne banke seg lett like under øyet som er endepunktet på magemeridianen.
Mary som har vært med på mye nytt i terapien med Callahan, gjør som han sier og utbryter forvirret etter bare noen få sekunder: “Det er borte!” Hun har ikke lenger vondt i magen og kjenner ikke noe ubehag ved tanken på vann. Forbauset registrerer Callahan at hun heller ikke får noen som helst reaksjon når hun utsetter seg for vann på måter som hele livet har vært umulig. Siden den dagen i 1979 har Mary vært helt fri fra sin vannskrekk og dette har hun siden bekreftet mange ganger, bl.a. i intervju med Oprah Winfrey.
Callahan var nok enda mer overrasket enn Mary over hva som hadde skjedd, men han forsto at den meget raske kureringen av vannskrekken måtte ha noe med bankingen på meridianpunktet under øyet å gjøre. Et naturlig spørsmål meldte seg: Lar det seg gjenta? Siden det ikke var vanskelig å finne pasienter med fobier skulle han snart få svar på dette viktige spørsmålet. Til å begynne med opplevde han virkning i kun 3% av forsøkene, men når virkning først inntraff var den på hele 20-50% reduksjon av problemet. Selv om nye spontane kureringer i første omgang uteble, holdt de få meget gode resultatene og den svært sterke opplevelsen med Mary, nysgjerrigheten ved like.
Han visste at meridiansystemet består av 14 (12+2) hovedmeridianer og benyttet kinesiologien for å avdekke hvilken meridian som trengte energitilførsel. Han oppdaget at kroppen velvillig avslørte sitt eget behov og at opplevelsen med Mary hadde vært et lykketreff. At stimulering av ett eneste punkt i noen få sekunder løste hele problemet skulle vise seg å høre til sjeldenhetene. Selv om enkelte punkter stadig dukket opp under testingen, skulle det også vise seg at visse rekkefølger ofte gikk igjen.
Dette statistiske materialet skulle seinere danne opphavet til TFT-Algoritmene, behandlingsløsninger med en meget høy suksessgrad tilpasset ulike problemstillinger basert på tidligere resultater. Siden midten på 90-tallet er det algoritmenes formidable suksess som først og fremst har dannet grunnlaget for utviklingen av en mengde lignende metoder og avarter. Uavhengig av navn og eventuell teori har de alle til felles at de hjelper mange mennesker med å bli kvitt sine problemer. I Norge er vi alle innen fagretningen per definisjon tankefeltterapeuter.
Til å begynne med kalte Callahan metoden sin for Callahan´s Teknikker, men etter hvert ble behovet for å forstå hva som egentlig skjer sterkere og sterkere. For å forme teorien måtte Callahan se seg nødt til å søke inspirasjon utenfor sitt eget fagfelt og den etablerte vitenskapen. Ideene hentet han fra flere hold, men den kjente biologen Rupert Sheldrake står helt sentralt i utviklingen og forståelsen av Tankefeltet. Callahan døpte dermed metoden sin for Thought Field Theraphy - TFT. Callahan er foreslått nominert til å motta Nobelprisen i medisin for sin oppdagelse og utvikling av TankeFeltTerapi. TFT er originalen og opphavet til det raskt voksende feltet som i dag kalles Energipsykologi.
TFT i Norge Mats Uldal innførte Tankefeltterapi (TFT) til Norge i 1997.
Mats Uldal hadde i 1997 allerede mange års erfaring som veileder og motivator innen toppidrett og næringsliv.
Ved en tilfeldighet kom han over en annonse i et engelskspråklig tidsskrift for psykologer som hevdet at fobier kunne kureres på minutter. Dette var en så urimelig påstand at den vekket hans interesse.
Han tok direkte kontakt med vedkommende som stod bak denne annonsen, Dr Roger Callahan. Etter å ha snakket med Callahan og deretter fått tilsendt mye informasjon og undervisningsmateriell reiste Uldal i 1997 til USA for å gjennomføre et kurs innen TFT. I første omgang så Uldal for seg at TFT kunne bli veldig viktig i hans arbeid innen toppidrett og næringsliv. Han innså imidlertid veldig raskt at TFT kunne brukes til veldig mye mer og at kunnskapen om denne behandlingsmetoden måtte bli gjort kjent for mange. Han fikk oversatt undervisningsmateriellet til Callahan til norsk og gjennomførte sitt første TFT-kurs i Norge i 1998. Uldal mente at kurset måtte gjøres mer omfattende enn det han selv hadde opplevd i USA. Dette var nødvendig for at kursdeltakerne bedre skulle forstå kraften i TFT og ikke minst få mulighet til å praktisere teknikken over tid.
Uldal utdannet siden 1998 terapeuter i Norge, Sverige, Danmark og flere andre land i Europa, og Afrika.
Tidligere «Mats Uldal International School of TFT» var den ledende utdanningen av TFT-terapeuter i Europa og er fortsatt ledende under navnet NaKoTip. Du finner mer info om utdanningen på nakotip.no
Fra tankefelt terapi til teknikker
I de første årene etter at Mats Uldal innførte Tankefeltterapi til Norge i 1997 kopierte han i hovedsak Roger Callahan sitt behandlingsopplegg. Kort kan en si at Callahan hadde en «teknisk» tilnærming til hvordan TFT skal brukes. Det var i hovedsak type følelse klienten ønsket å få behandlet (f.eks. sinne, sorg, fobier for ulike ting osv.) som avgjorde hvilke meridianpunkter og i hvilke rekkefølge (algoritmer) disse skulle stimuleres.
Dersom følelsen ikke gikk ned med disse oppskriftene brukte han faste prosedyrer for hvilke alternativer og framgangsmåter som kunne benyttes for likevel å få resultater. Dersom dette heller ikke gav resultater brukte han muskeltesting og kinesiologi til å finne ut hvilke algoritmer som skulle brukes hos den aktuelle klienten. Dersom dette heller ikke gav resultater utviklet Callahan en teori om at manglende kurering skyldtes at kroppen reagerte negativt/toksisk på noe i omgivelsene, f.eks. noe som var spist, drukket, innåndet e.l.
For å hjelpe klienten var det da veldig viktig å finne ut hva klienten reagerte på og fjerne eller redusere denne kilden. Han utviklet også prosedyrer for hvordan en kunne nøytralisere virkningen av stoffene for den enkelte. Alt dette gjorde at Callahan utviklet en teknisk og prosedyrestyrt behandlingsform som veldig ofte hjalp klienten til et bedre liv. Mats Uldal oppdaget fort at han ofte fikk veldig gode resultater på sine klienter selv om han ikke helt fulgte oppskriftene som lå i Callahans Tankefeltterapi. Han begynte derfor å forenkle Callahan sine standardiserte prosedyrer.
Samtidig oppdaget han hvilke kraft det kan ligge i å utvikle avanserte spørreteknikker. Det har vist seg at det ofte er effektivt og noen ganger helt nødvendige å løse opp i underliggende og mer fundamentale følelsesmessige utfordringer for å kunne løse de utfordringer/problemer klienten ønsker hjelp til.
De siste 15 årene av sitt liv jobbet Mats Uldal sammen med noen av sine nærmeste medarbeidere kontinuerlig med å videreutvikle spørreteknikkene for å kunne hjelpe enda flere av klientene. Og med enda flere utfordringer enn det en opprinnelig trodde var mulig.
Denne videreutviklingen av Callahan sin opprinnelige Tankefeltteltterapi kalles i dag Tankefeltteknikker. Internasjonalt kalles nå retningen ”Simplified TFT with AQT (Advanced Questioning Techniques)”.